kalau tak silap saya,ini adalah kali ke 3 saya buat biskut ni.last masak biskut ni tahun 2004..perh lama dah.
memandangkan resepi dia ni sangat senang nak ingat..
jadi saya buat dan jadikan santapan ringan untuk berbuka puasa.
family saya suka sangat..haha
jom saya share resepi ni..
BISKUT GUNTING
- 1 cawan tepung gandum
- 4 tangkai cili kering dikisar jadi serbuk
- 1 sudu besar udang kering dikisar jadi serbuk
- 1/2 sudu kecil jintan manis dikisar jadi serbuk
- 1/2 sudu kecil jintan putih dikisar jadi serbuk
- secubit garam
- 1 sudu besar minyak masak
- 110-120ml air (tuang pelan2)
- sedikit daun kari untuk gorengan
- minyak masak untuk digoreng.
- Blend bahan2 untuk dijadikan serbuk.
- Masukan bahan kisar kedalam tepung
- Masukkan garam, minyak dan gaulkan
- Masukkan air sedikit demi sedikit….sampai adunan kenyal (Adunan akan jadi macam tepung nak buat kulit karipap)
- buat bentuk bola kecil supaya mudah dicanai. Kemudian canai nipis2…& panjang.
- Taburkan tepung agar permukaan agar tidak berminyak dan mudah melekat.
- Potong nipis menggunakan gunting.
- Ulang proses di step 5
- Pastikan tabur tepung agar hasil yang telah dipotong tidak melekat.
- Goreng dalam minyak yang banyak dengan sedikit daun kari (bagi ada aroma).
- Bila dah berubah color angkat.
siap!
No comments:
Post a Comment